Politiets Nasjonale Beredskapssenter

Fremdrift og nabokontakt

24 april

Statsministeren besøkte PNB

avatar

Skanska

E-post

Tidligere denne uka besøkte statsminister Erna Solberg og forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim beredskapssenteret. Solberg og Asheim kom til PNB-prosjektet for å snakke med to av fagarbeiderne i Skanska, Simen Gabrielsen og Christopher Hjoberg om videreutdanning for fagarbeidere i byggenæringen. Både Simen og Christopher deltar i «Den digitale fagarbeider», som er en del av Bransjeprogrammet for Industri og Byggenæringen.

I strålende solskinn ble Solberg og Asheim ønsket velkommen til PNB av Simen, Christopher og vår konsernsjef Ståle Rød.

Bransjeprogrammet «Den digitale fagarbeider» er et offentlig finansiert tilbud om kortere utdanninger for fagarbeidere på Fagskolen. Målet er å etablere attraktive, korte og spissede utdanninger for å sikre konkurransekraft i et krevende og digitalt arbeidsliv. Endringer i arbeidslivet gjør at bedrifter og medarbeidere trenger faglig påfyll raskere enn tidligere. Stadig flere av arbeidsoppgavene som skal løses på byggeplassen i dag, skjer på andre måter enn det man lærte på skolen.

‒ Hvis vi skal henge med på utviklingen i bransjen, er vi helt nødt til å lære mer om disse verktøyene. Da jeg tok fagbrevet i 2012 var virkeligheten en annen. Og det er fantastiske verktøy vi bruker i dag. Med VR og 3D kan vi se ting på helt ny måte, forteller Christopher som syns det er veldig viktig med den kompetanseutviklingen som har selv får av videreutdanningen.

Og Simen er enig:

‒ Det er gøy, men også uvant å sitte på skolebenken igjen. Det er 16 år siden sist jeg skulle gjøre lekser. Men det hører med. Og vi lærer mye som vi har veldig stor bruk for på jobb.

Også Statsministeren var full av lovord om satsingen på etterutdanning i byggebransjen:
‒ Bygg- og anleggsbransjen i Norge har en god kompetanse i bunn med fagbrevene og utdanningen. Men det er mange i næringen som har et fagbrev fra en litt lengre tid tilbake, og da trenger du påfyll. Når det skjer så mye og så raskt på teknologiutvikling som det vi ser nå, er det kanskje ikke så mange årene vi må tilbake før man trenger å oppdatere kompetansen sin. Vi må bort fra tankegangen om at utdanning er noe du gjør frem til du er 25 år. Utdanning foregår hele tiden gjennom hele arbeidslivet.

Fortsatt strenge koronatiltak på PNB. Vi holder avstand til hverandre