Politiets Nasjonale Beredskapssenter

Fremdrift og nabokontakt

22 november

Elever som leverer!

avatar

Skanska

E-post

Skanska har flere utplasseringselever fra videregående skole på prosjektet. Emma og Luna går begge det 4-årige skoleløpet Teknisk, allmennfaglig utdanning (TAF) og har vært på PNB i snart 1 år. Vi har tatt en prat med dem og Christian Haugen som er ansvarlig for egenproduksjon i regionen, for å høre hva de har å si om yrkespraksis i Skanska.

Hva slags type oppgaver har dere vært med på, Emma og Luna, og hva har vært mest utfordrende?
– Vi har fått være med på mange forskjellige oppgaver innen tømrerfaget, blant annet å sette opp vegger, montasje av stålstendere, feste gips- og finerplater, m.m. Når det gjelder utfordringer, har de vært mange! Ting kan komme i veien, blant annet jernet i betongen. Men vi har lært å finne gode løsninger for ulike problemer etter hvert som de dukker opp. I starten var det utfordringer med å håndtere nytt utstyr og nye og forskjellige materialer fordi vi ikke har vært borti det før. Vi har lært veldig mye med tiden!

Hvordan er det å være utplassert på dette prosjektet?
– Det har vært veldig stas å få være med på et så stort og kjent prosjekt. Det er mye å se på og lære som vi aldri har sett eller prøvd ut før. Det kan bli litt ensformig til tider. På så store byggeplasser vil det av og til være sånn, så vi har tatt det med et smil og tenkt at vi heller kan bli eksperter på de tingene vi gjør. Det er det tøft at vi senere kan si at vi har vært med og jobbe der.

Hvorfor valgte dere denne linja på videregående, og er det noe dere vil anbefale til andre?
– Jeg  valgte linja fordi jeg var lei av å sitte på skolebenken hele dagen, hver dag. Jeg har alltid syntes det har vært gøy å lage ting og gå igjennom en prosess og tilslutt få et bra resultat. Å jobbe med hendene er det beste jeg vet.
– Jeg valgte tekniske og allmenne fag fordi jeg alltid har hatt en interesse innenfor bygg og jeg ønsker i framtiden å være i stand til og bygge meg eget hus. Det er helt klart en linje jeg vil anbefale videre. Man lærer utrolig mye av å jobbe på en byggeplass, blant annet å være løsningsorientert og hardt arbeidende.

Tusen takk for at dere stilte opp til intervju, Emma og Luna! Skanska er veldig glade og stolte over at dere er hos oss. Lykke til videre! Så over til Christian.

Hva er bakgrunnen for at Skanska nå har flere skoleelever på PNB?
– Utplasseringselevene er på Skanska prosjekter for å få erfaring og praktisk opplæring før de eventuelt skriver en lærlingkontrakt med Skanska. De går er skoleløp som heter TAF: Teknisk, allmennfaglig utdanning (TAF), som er et fireårig utdanningstilbud som omfatter Vg1 Teknikk og industriell produksjon, Vg2 Produksjon og industriteknikk og deretter lærekontrakt i en lærebedrift. Dette fører fram til fagbrev samtidig som du får spesiell studiekompetanse som kreves for å søke videre til ingeniørutdanning. Skanska har veldig god erfaring med å rekruttere etter dette løpet, hvor vi ser det som en stor fordel å bli godt kjent i løpet av utplasserings- og læretid.

Det er kanskje noen som tenker at dette høres spennende ut. Hvordan kan andre elever komme i kontakt med Skanska for arbeidspraksis?
– Det kan de gjøre via vår nettside Skanska.no og kontaktpersoner for de respektive geografiske områdene. For Østfold og Akershus er det Christian.Haugen@skanska.no telefon: 98210378. Skanska Region Øst er også årlig og presenterer hva Skanska har å tilby av utplasseringsplasser/lærlingplasser på de forskjellige skolene i området Østfold og Akershus.

Takk Christian, for at du også stilte til intervju med oss! Vi håper denne informasjonen kan inspirere til at både jenter og gutter velger seg inn på et praktisk og godt utdanningsløp, og mange nye utplasseringselever og lærlinger hos oss.    

Luna går det 4-årige skoleløpet Teknisk, allmennfaglig utdanning (TAF) og har vært på PNB i snart 1 år